Ochelarii de vedere vă ajută, așa cum le spune și numele, să vedeți bine, corectând anumite afecțiuni ale ochilor precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia. În zilele noastre, există foarte multe modele de rame, lentile și tratamente pentru lentile, astfel ochelarii pot fi colorați sau discreți, ușori, mai rezistenți la rupere sau la spargere, răspunzând exigențelor modei, dar și celor practice.
Însă, trebuie să rețineți, în primul rând, că ochelarii de vedere sunt un dispozitiv medical, ei trebuie purtați la recomandarea unui medic oftalmolog sau a unui optician, în urma unui consult, în timpul căruia se va stabili afecțiunea de care suferiți și se va prescrie o rețetă pentru ochelari, cu dioptriile potrivite.
După ce aveți indicațiile medicale corecte, puteți alege ramele, lentilele și tratamentele pe care vi le doriți, dar și aici trebuie să ascultați sfatul opticianului, căci, în funcție de afecțiune, sunt anumite modele care vă sunt potrivite. Purtarea unor ochelarii necorespunzători poate cauza amețeli, dureri de cap, senzație de presiune la nivelul ochilor, vedere dublă.
Ramele sunt disponibile în diverse culori, forme și sunt fabricate din diverse materiale. Astfel, sunt rame din metal, inclusiv aur, materiale plastice sau alte materiale precum lemn, carapace de broască țestoasă sau corn de animal. Sunt rame cu contur, perivist (au contur numai la partea superioară), rame glazant (fără contur). Când alegeți ramele ochelarilor, pe lângă partea estetică, este important luați în considerare sistemul optic al ochelarilor, morfologia capului și întrebuințarea acestora. Forma și dimensiunile ramelor trebuie să asigure un câmp vizual adaptat utilizării ochelarilor. Dacă îi scoateți și îi puneți pe cap deseori, ramele trebuie să fie mai rezistente. Dacă în activitățile profesionale aveți nevoie de o vedere bună în sus este indicat să alegeți o ramă care depășește sprâncenele pentru a nu limita câmpul vizual. Ramele ochelarilor trebuie să fie confortabile și stabile.
Lentilele ochelarilor se aleg în funcție de corecția optică de care aveți nevoie, pentru o singură distanță (monofocale), pentru aproape și pentru distanță (bifocale), pentru vedere la aproape, intermediară și la distanță (multifocale), pentru vederea de aproape la diferite distanțe există lentile degresive. Apoi, puteți opta pentru lentile din sticlă, plastic sau policarbonat. În acest stadiu trebuie să luați în considerare stilul de viață și ramele pe care le-ați ales. Lentilele din sticlă se zgârie mai greu, dar se sparg ușor și pot provoca accidente grave. Cele din plastic sunt ușoare, au rezistență bună la lovituri, au tratamente de suprafață și pot fi montate pe orice tip de ramă. Cele din policarbonat sunt foarte rezistente la impact și sunt perfecte pentru copii, sportivi, persoane cu o viață activă.
Tratamentele care se pot aplica lentilelor oferă protecție și claritate. Puteți alege tratament antireflex (elimină reflexiile și oferă confort vizual, protecție vizuală și claritate), tratament pentru lumina albastră (filtrează lumina albastră provenită de la diverse ecrane), tratament durificare (este inclus în tratamentul antireflex, dar poate fi aplicat separat).
Pentru protecția UV, puteți să vă faceți ochelari de soare cu dioptrii sau să alegeți lentile fotocromatice (heliomate) care își deschid sau închid culoarea în funcție de luminozitatea mediului înconjurător. Pentru practicarea sporturilor, există ochelari de protecție cu dioptrii.
Chiar dacă există o anumită limitare impusă de aspectele medicale și practice, domeniul a evoluat atât de mult încât cu siguranță vă veți găsi perechea de ochelari cu care să vă simțiți confortabil și cu care să vă stea bine.