Lentilele de contact sunt dispozitive medicale folosite la corectia unui viciu de refractie al ochiului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie) si/sau la schimbarea aparenta a culorii ochilor (irisului).
Tipuri de lentile de contact
- Moi (flexibile), cele mai frecvente: medicale; cosmetice; cosmetice cu dioptrii
- Dure (rigide) – au o utilizare mai restransa
Avantajele utilizarii lentilelor de contact sunt multiple:
- Acuratetea vizuala : camp vizual mult marit fata de ochelari; vederea periferica buna; corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii , deoarece lentila de contact se misca odata cu ochiul; posibilitati de corectie totala a unor vicii de refractie mare (toleranta mare la purtare fata de ochelari).
- Estetic si medical: Lentilele de contact sunt aproape invizibile; efectul psihologic si estetic (se pot utiliza de la varste foarte mici – 8-10 ani).
- Rol de protective: in sport, lentilele elimina posibilitatea ranirii nasului sau ochilor de catre ochelari in cazul unui impact.
- Comparativ cu ochelarii: lentilele de contact nu sunt afectate atunci cand ploua, ninge sau este frig afara; nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.
Totusi, lentilele de contact prezinta si cateva limitari: manevrare si intretinere stricta, program de purtare strict, controale regulate la medicul oftalmolog.
Exista momente cand nu e potrivit sa purtam lentile de contact; de aceea, ochelarii nu trebuie sa lipseasca din viata de zi cu zi:
- alergii, inflamatii, infectii, iritatii in zona perioculara (inclusiv raceala, conjunctivita)
- ochi uscat, fara folosirea de lacrimi artificiale
- medii cu praf, fum sau aer conditionat puternic
- sporturi acvatice, fara ochelari de 1lternativ
Modalitati de purtare
Pentru ca lucrurile in materie de lentile de contact au evoluat foarte mult in ultima decada, materialele folosite la conceperea lor permit acum purtarea lentilelor pana la 16-18 ore pe zi sau chiar permanent timp de 30 de zile. Totusi, trebuie stiut ca nu toate lentilele au acest regim de purtare, iar avizul unei persoane specializate (medic oftalmolog sau optometrist) se impune in alegerea acestor produse.
Cele mai sanatoase lentile de contact sunt cele de unica folosinta (se pun pe ochi dimineata si seara se arunca), permitand portul alternativ cu ochelarii. Altfel, lentilele de 2 saptamani sau de o luna, o data desfacute, expira la sfarsitul perioadei chiar daca le purtam sau nu.
Lentilele conventionale (cu port de 3 luni sau de un an) sunt dintr-un material foarte invechit, care nu permite ochiului sa “respire”. In plus, este aceeasi lentila pe care o purtati zilnic, timp de un an! Acest regim de purtare este rezervat dioptriilor extreme pentru care nu exista lentile standard, de stoc.
Lentilele de contact cosmetice (indiferent daca au sau nu dioptrii) se poarta ocazional, materialul din care sunt facute fiind, de asemenea, de o generatie mai veche.
Multe alte detalii, dar si raspunsurile la intrebari le puteti afla vizitand un loc specializat: optica medicala, ce va poate pune la dispozitie si o proba a acestor produse.